Zoek een goede parkeerplek

Ga je op vakantie naar een leuke bestemming in Nederland of gewoon een dagje uit naar een leuke stad of dorp? Dan is het wel handig als je van tevoren weet waar je de auto kunt parkeren, liefst tegen een redelijke prijs of gratis. En dat je ook niet al te ver hoeft te lopen om op je bestemming te raken.

Ga naar www.parkeertarief.nl
Om te weten te komen waar je in een voor jou onbekende plaats eenvoudig kunt parkeren (en waar dat uiteraard ook toegestaan is), kun je het beste voor je vertrek kijken op www.parkeertarief.nl Op deze website staan alle bestemmingen in Nederland op alfabetische volgorde gerangschikt, zodat je eenvoudig de plaats kunt vinden waar je naar toe gaat. Weet je in welke straat je bestemming ligt? Dan kun je deze ook aanklikken. Vervolgens krijg je een overzicht van de parkeermogelijkheden en een parkeertarieven overzicht.

Gratis of betaald parkeren?
Het kan zijn dat het gratis is of dat je voor een bepaalde tijd met behulp van een parkeerschijf mag parkeren. Deze stel je in op de tijd dat je arriveert en als je bijvoorbeeld twee uur kosteloos mag parkeren op die plek kan de parkeerwachter zien of je de termijn nog niet overschreden hebt. Als er kosten verbonden zijn aan het parkeren kun je dit op de site lezen. Ook staat erbij vermeld wanneer je betaald dient te parkeren. Voor veel plekken geldt namelijk dat er alleen overdag kosten aan verbonden zijn en dat je er ’s avonds bijvoorbeeld gratis mag staan. Je krijgt er ook een plattegrondje bij zodat je kunt zien waar de desbetreffende straat zich bevindt. Om het makkelijker voor je te maken wordt ook aangeven welke straten zich in de nabijheid bevinden en hoe ver deze van je bestemming af zijn. Dan kun je er dus ook voor kiezen om op een van deze plekken te parkeren, indien mogelijk.

Betaald parkeren
Betaald parkeren kun je op verschillende manieren doen. Op sommige plekken stop je op voorhand al geld in de parkeerautomaat en krijg je een kaartje om in de auto te leggen of kun je aangeven in welk parkeervak je staat. In sommige gevallen dien je hierbij ook je kenteken aan te geven. Waar het vroeger alleen mogelijk was om met contant geld te betalen, heb je tegenwoordig vrijwel altijd ook de mogelijkheid om met je pinpas af te rekenen. Een groot nadeel van vooraf betalen is dat je een beetje dient te gokken hoe lang je op de parkeerplaats wilt blijven staan. Als je er te weinig geld in doet loop je kans om een parkeerboete te krijgen. Doe je er teveel in, dan is het zonde van het geld. En als je lekker aan het winkelen bent wil je natuurlijk ook niet de hele tijd aan de parkeermeter lopen denken.

Achteraf betalen
Er zijn ook parkeerterreinen en parkeergarages waar je achteraf kunt betalen. Veelal passeer je op deze terreinen eerst een slagboom met een automaat waar je een parkeerkaartje uit kunt halen. Je parkeert de auto en kunt als je weer terug bent bij een betaalautomaat voor de tijd die je geparkeerd hebt afrekenen. Dit kan met zowel contant geld (soms ook met papiergeld) of een pinpas. Je stopt eerst het kaartje in de automaat en er wordt afgelezen hoe lang je er gestaan hebt. Aan de hand daarvan wordt het bedrag berekend. Dit is wel het eerlijkst, want je betaalt alleen voor de tijd dat je er daadwerkelijk gestaan hebt. Bij het uitrijden van de parkeerplaats of -garage (waar je altijd ruim de tijd voor krijgt) stop je het kaartje bij de slagboom in de automaat en soms gaat de boom ook vanzelf open. Er zijn systemen die het kenteken van de auto af kunnen lezen en als er geregistreerd is dat jij met jouw kenteken betaald hebt, heb je geen kaartje nodig en opent de slagboom reeds vanzelf als jij eraan komt. Veel makkelijker kan het niet.

Parkeren met korting met een app
Op de site van parkeertarief vind je voor betaalde parkeerplekken ook de mogelijkheid om met korting te parkeren. Lang niet gek natuurlijk, want de kosten kunnen aardig oplopen als je ergens een tijdje geparkeerd staat. Je kunt om korting te krijgen een app downloaden op je telefoon, waarmee je kunt betalen voor het parkeren. Op internet kun je vinden waar dit al mogelijk is om te gebruiken. Als je je voertuig geparkeerd hebt stel je de parkeer app in werking en stopt deze weer als je terug bent bij de auto. Zo betaal je nooit te veel en hoef je ook geen contant geld op zak te hebben om te kunnen parkeren.