De namen van verschillende soorten huizen

casco-woning

Een vriendin van mij studeert architectuur en vertelde me laatst vol enthousiasme over de verschillende soorten huizen die er zijn. Ik kan nog zo net een appartementenflat, een grachtenpand en een rijtjeshuis onderscheiden, maar wist niet dat er zoveel namen voor zo veel verschillende soort huizen zijn. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gehoord van een notariswoning? Dit is een lage versie van een herenhuis, en daar heb je dan gelijk weer zo een naam! De namen van panden hebben betrekking op hun stijl, wat bij een notariswoning het geval is, of op het soort huis, zoals bij rijtjeshuis.

Samen wonen of alleen

Ik woon zelf in een studentenflat, met verschillende gangen met tot wel 15 studenten er in. Ik ben hierdoor zo gewend om met veel mensen te wonen dat het me raar lijkt om in de toekomst op mezelf te wonen. Een huis is dan zo stil en zo alleen! Mijn vriendin raadde me dan ook aan om te kijken naar gemeenschapswoningen, waarbij je met een groep mensen een huis of een groep huizen deelt. Zo bestaat er ook zoiets als een kangoeroewoning, waarbij twee woningen van verschillende eigenaren aan elkaar verbonden zijn. Dankzij een tussendeur, die op slot kan, kunnen de bewoners ervoor kiezen om deels samen te wonen.

Leuk om de namen te kennen

Na dat gesprek met mijn vriendin die architectuur studeert, heb ik meerdere keren de panden die ze genoemd heeft herkent. Terwijl ik door de stad liep, kon ik dan afvragen: zou dit een notariswoning zijn? Ik heb dan ook een foto naar haar gestuurd en gelukkig had ik het juist. Misschien had ik ook de studie architectuur moeten doen, aangezien ik het erg leuk vind dit te herkennen en toe te passen. Misschien dat ik in de toekomst wel samen met mijn vriendin die dan hopelijk professionele architect is wel een huis wil ontwerpen.