Een nieuwe wasmachine

Nieuwe wasmachine

Beste koop wasmachine! Een nieuwe wasmachine koop je vaak niet zomaar. Het is een behoorlijke uitgave waar men vaak voor moet sparen. Het is dan ook verstandig om verschillende wasmachines, merken en specificaties te vergelijken, zodat je verzekerd bent van een juiste aankoop. Maar waar let je op bij de aankoop van een nieuwe wasmachine en wat is volgens andere consumenten de beste koop van wasmachine.

Merken van wasmachines

Er zijn in Nederland veel verschillende wasmachines op de markt. Er zijn verschillende merken waarvan wasmachines verkocht worden. Onder andere van het Duitse bedrijf Miele. Het imago van het bedrijf is dat het producten levert van hoogwaardige kwaliteit welke onverslijtbaar zijn, maar vaak wel hoger geprijsd zijn dan bij andere fabrikanten. Ook Bosch heeft wasmachines op de Nederlandse markt. Dit van oorsprong Duitse bedrijf opereert internationaal, maar is vooral bekend vanwege de elektronische gereedschappen. Ook Siemens opereert op de Nederlandse markt, maar zit daarnaast ook nog in ruim 150 andere landen in de wereld. AEG is al jaar en dag bekend, vanwege de witgoed welke zij produceren. In Nederland verkopen ze onder andere wasmachines, maar het is van oorsprong een Duits bedrijf. Hoewel Samsung bekend staat als merk van mobiele telefoons, produceert dit bedrijf ook wasmachines. Samsung heeft het hoofdkantoor in Zuid-Korea. Whirlpool is een Amerikaans bedrijf, maar ook in Nederland verkoopt dit bedrijf wasmachines. Ook Indesit is één van de bekendere merken in Nederland wanneer het om wasmachines gaat. Indesit is een Italiaans bedrijf. Er zijn nog vele andere merken, maar dit zijn toch wel de bekendere op de Nederlandse markt.

Beste koop wasmachine

Geschiedenis van de wasmachine

Tegenwoordig zijn er maar weinig huishoudens welke geen wasmachine hebben. Dit was vroeger wel anders. De wasmachine is een relatief nieuw product. Met de komst van elektriciteit begin 1900 werd ook de elektrische wasmachine geïntroduceerd. Echter was dit niet voor iedereen weggelegd en maakte ook steeds meer mensen gebruik van het feit dat de was kon worden uitbesteed. Door de crisis in 1929 veranderde dit. Vrouwen gingen weer meer thuis wassen. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was er veel schaarste, onder andere in wasmiddel. Pas in de jaren na de oorlog werd de elektrische wasmachine steeds populairder onder huishoudens.

Specificaties van een wasmachine

Hoewel vrijwel ieder huishouden tegenwoordig over een wasmachine beschikt, blijft het toch een behoorlijke uitgave. Daarom vergelijken veel eerst de wasmachines goed voordat er overgegaan wordt op een aankoop. Erg verstandig natuurlijk, maar het gevolg is dat men tegen allerlei specificaties aanloop waar niet iedereen evenveel verstand van heeft. Het navragen in de winkel is natuurlijk een goed idee om zo meer informatie in te winnen, maar een verkoper van een winkel zal nooit een wasmachine aanraden welke hij niet in het assortiment heeft. Ook op internet is er genoeg te vinden, maar ook dit hoeft niet altijd objectief te zijn. Verstandig is om de verschillende specificaties die je tegen komt tijdens je zoektocht op te zoeken en te vergelijken. Vaak is het niet zo dat het ene veel beter is dan het andere, maar het is maar net wat het beste aansluit op je wensen en je huishouden.

Energielabel

Zo wordt iedere wasmachine voorzien van een energielabel. Een zuinig apparaat is misschien niet voor iedereen van even groot belang. Zeker wanneer een minder zuinige wasmachine wellicht een stuk minder kost. Bedenk echter wel dat de kans groot is dat de winst uiteindelijk te behalen is, doordat je per wasbeurt bespaard op energiekosten. Wanneer je dus de kosten per wasbeurt bepaald op basis van het energielabel van beide wasmachines. Vervolgens een inschatting maakt van de levensduur. Ook hier zijn vaak goede reviews van te vinden op internet. En vervolgens je aantal wassen per maand optelt, dan weet je hoeveel meer je per maand betaald voor energie bij een minder zuinige wasmachine. De zuinigste energielabel heeft een A+++ kenmerk.

Toeren

Ga je een wasmachine kopen, dan zal je ook tegen een getal aanlopen wat slaat op het aantal toeren een wasmachine kan maken. Een toerental wordt tijdens een wasmachine gebruikt tijdens het centrifugeren. Vaak aan het einde van een wasbeurt. De was is schoon, maar het is niet wenselijk dat deze kletsnat uit de wasmachine komt. Daarom eindigen de meeste programma’s op een wasmachine met centrifugeren. Des te droger de was uit de wasmachine komt des te beter. Hierdoor heeft de was minder tijd nodig om te drogen wanneer het wordt opgehangen of in de droger. Het maximaal aantal toeren op een wasmachine verschilt. Dit kan 1200 toeren tot 1800 toeren, voor de meest voorkomende wasmachines. Het kiezen voor een hoog toerental is verstandig wanneer je de was zo snel mogelijk in de kast wilt hebben liggen, echter kan niet iedere stof tegen een hoog aantal toeren. Je zal dus niet iedere wasbeurt op een maximum aantal toeren kunnen draaien.

Uiterlijk

Een wasmachine is een wasmachine zal je denken. Echter zijn er toch ook uiterlijke verschillen. Hoewel de meeste wasmachines dezelfde afmetingen hebben zijn er twee varianten waarin de grootste verschillen zitten. Zo zijn er wasmachines met een bovenlader. Deze hebben een klep en worden vanaf de bovenkant gevuld. Maar er zijn ook wasmachines met een voorlader. Deze zie je tegenwoordig het meeste, maar met een bovenlader zijn ook nog steeds op de markt. Het voordeel van een bovenlader is dat deze in afmetingen vaak kleiner zijn en hierdoor in kleine ruimtes beter geschikt zijn. Ook is het gemakkelijk vullen, waarbij bij een voorlader men toch op de hurken moet. Toch is deze meer gebruikt, waarschijnlijk ook omdat hier spullen opgezet kunnen worden. Wasmiddel en knijpers bijvoorbeeld. Maar ook een droger, welke een stuk lichter is dan een wasmachine, kan bovenop een wasmachine gezet worden. Wanneer een wasmachine ingebouwd wordt in de keuken dan is dit vaak onder het aanrecht. In al deze gevallen is een bovenlader natuurlijk geen optie, want dan kan de klep niet geopend worden. Een voorlader heeft ook als voordeel dat deze vaak minder water verbruikt. Om beide voordelen te combineren zijn er vandaag de dag ook nieuwere wasmachines te vinden waarbij de laadklep aan de voorkant zit, maar hoger begint en schuin naar beneden loopt.