Waaruit bestaat een bed?

Een bed is niet alleen een verhoging met een matras erop. Het bestaat uit een lattenbodem of een boxspring, een matras met eventueel nog een topper en een matrashoes om het matras schoon te houden. Dit zijn producten waar heel veel keus in is. Er bestaan tientallen verschillende soorten en maten. Bovenop het matras komt het dekbed met een dekbedovertrek. Bij een eenpersoonsbed is dit dekbed een eenpersoons dekbed, en bij een tweepersoonsbed is dat een tweepersoons dekbed. Er zijn verschillende soorten bedden, maar ook verschillende maten bedden. Zo is er voor ieder wat wils en past er in elke slaapkamer het perfecte bed.

Verschillende soorten bedden

Er zijn drie soorten bedden: conventionele bedden, boxspring bedden en waterbedden. Conventionele bedden zijn de bedden met een lattenbodem en een bedframe. Deze zijn over het algemeen het goedkoopst. Op Marktplaats zie je deze bedden vaak staan om gratis af te halen. Daarnaast heb je de boxspring bedden. Deze bedden zien er vaak uit als een groot matras. Dit komt doordat de boxspring standaard gestoffeerd is. Dit geeft je slaapkamer een luxe uitstraling. De onderbak bestaat uit veren en daarop komt je matras te liggen. Als laatste bestaat er het waterbed. Dit bed bestaat uit een bedframe met een waterzak erin. Hierop komt geen matras meer te liggen. Je ligt dus op de waterzak.

Verschillende maten bedden

Je hebt bedden die voor één persoon zijn en waar je dus ook standaard een eenpersoons dekbed bij koopt: bedden van 70-80-90 x 200-210-220. De linker getallen beschrijven de breedte van het bed en de rechter getallen de lengte. Het meest gangbare is 90×200. Daarna komen de tweepersoonsbedden: 120-140-160-180 x 200-210-220. Een twijfelaar valt onder de 120 of 140 breedte. Daarna komt de queensize bed, dit is een 160 breedte. Een breedte van 180 is een kingsize bed. De lengte van de bedden kunnen overigens ook kleiner zijn dan 200 cm. Dit kan altijd op maat gemaakt worden. De standaardmaten zijn wel makkelijker voor het kopen van een matras, dekbed, dekbedovertrek en matrashoes.